fbpx

Vizită virtuală de studiu a echipei AFIN la cooperativa Coop57 Spania

Echipa AFIN a participat săptămâna aceasta la o vizită de studiu, desfășurată online, găzduită de reprezentanții Coop57 , cooperativă de servicii financiare sociale și etice din Spania. Anul trecut, organizația a acordat 271 de credite, în valoare de 17,6 milioane de euro.

Vizita de studiu a fost organizată de către Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative (FEBEA) și face parte dintr-o serie întâlniri cu organizații de finanțare socială, membre ale federației, care reprezintă modele de bună practică în Europa (Banca Etica Italia, TISE Polonia  și Coop57 Spania). Scopul acestor vizite este de a realiza un transfer de know-how, pentru a înțelege modelul de business, produsele financiare și pentru a lega posibile viitoare parteneriate.

Principii etice, sociale și de solidaritate

Coop57 Spania a fost înființată în anul 1995, în Catalonia, și promovează un model financiar bazat pe principii etice, sociale și de solidaritate. „Nu suntem o bancă, suntem un instrument care servește dezvoltării sociale. Vrem să folosim fondurile și economiile colectate de la partenerii noștri pentru a genera efecte pozitive în societate, prin proiectele finanțate”, a explicat Raimon Gassiot, reprezentantul Coop57 Spania în cadrul vizitei de studiu.

Coop57 Spania colectează venituri din partea membrilor (persoane fizice sau cooperative, ONG-uri, fundații, întreprinderi sociale etc.), pe care le utilizează apoi pentru a finanța proiecte sociale, culturale sau de mediu.

Coop57 Spania, în cifre (anul 2020)
  • Valoarea totală a economiilor colectate: 47 milioane de euro
  • Numărul total de împrumuturi: 271
  • Valoarea totală a împrumuturilor acordate: 17,6 milioane de euro

Sursa: raport anual Coop57

„Nu avem clienți, doar parteneri„

Activitatea Coop57 se bazează pe finanțarea etică și socială. Coop57 oferă împrumuturi partenerilor săi pentru a dezvolta proiecte fezabile, care se bazează pe dezvoltare durabilă, incluziune socială, drepturi egale de muncă sau grijă față de mediu. „Pentru noi, intermedierea financiară este înțeleasă ca un instrument în slujba oamenilor și nu ca un instrument pur și simplu pentru afaceri. Este vorba despre valoarea socială a banilor”, precizează reprezentanții Coop57 Spania.

„Noi nu avem clienți, avem parteneri, iar relația este diferită de una pur comercială. Atunci când analizăm un proiect, ne adaptăm mereu criteriile. Partenerii aplică, noi îi vizităm și adaptăm formularele, întrebările și, în funcție de situația specifică, oferim servicii financiare <>”, explică Raimon Gassiot.

Pentru a putea acționa conform realităților locale, dar și pentru a răspunde cererii tot mai mari, Coop57 Spania și-a dezvoltat în timp structuri regionale și cuprinde în prezent șapte unități la nivelul întregii țări: Andalusia, Aragon, Asturias, Catalonia, Țara Bascilor, Galicia și Madrid.

Start înscrieri în acționariatul AFIN

Consorțiul format din Fundația “Alături de Voi” România, FEBEA – Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative și Patria Credit IFN au lansat înscrierile pentru participarea la înființarea AFIN IFN SA – prima instituție de finanțare alternativă cu capital românesc, dedicată exclusiv sectorului de economie socială.

AFIN IFN SA va fi înființat la Iași și va fi un instrument de creditare dedicat în întregime întreprinderilor sociale și ONG-urilor care dezvoltă proiecte incluzive, verzi și echitabile.

AFIN IFN SA va fi înființat oficial în luna aprilie 2022, cu un capital minim de start de 200.000 Euro și contribuția a cel puțin 100 de acționari. Tichetul minim pentru a deveni acționar în cadrul AFIN este de 1.500 lei. Primele credite vor putea fi acordate începând cu luna iulie 2022 și se estimează acordarea a cel puțin 25 credite în primul an de activitate, ajungând la 170 credite acordate în al cincilea an.

Află cum poți deveni acționar la primul IFN dedicat economiei sociale accesând website-ul AFIN.

—-

Vizita de studiu a avut loc în cadrul proiectului AFIN – Romanian Alternative FINancing Institution Dedicated to Social Enterprises VP/2019/015/0035, finanțat de Uniunea Europene, prin intermediul Programului European pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inovare Socială “EaSI” (2014-2020).