fbpx

Transfer de know-how în cadrul vizitei de studiu efectuată de echipa AFIN la Banca Etica Italia

Reprezentanții AFIN au participat la o întâlnire virtuală de studiu cu echipa Băncii Etica Italia, una dintre cele mai importante bănci de finanțare etică și socială din Europa. Înființată acum 22 de ani, Banca Etica din Italia are o vastă experiență în micro-finanțare, oferind până în prezent credite în valoare totală de peste un miliard de euro.

Organizată la inițiativa Federației Europene a Băncilor Etice și Alternative (FEBEA), vizita virtuală de studiu a avut loc în cadrul proiectului AFIN – Romanian Alternative FINancing Institution și a avut ca scop stimularea transferului de know-how și descoperirea modelelor de bună practică din Europa.

Banca Etica este o bancă cooperativă care operează în Italia din anul 1999 și în Spania din anul 2014. Instituția funcționează ca o bancă populară, fiind înființată prin aportul de capital a mii de cetățeni și a sute de organizații non-profit. Inițial, banca s-a specializat în micro-finanțare, fiind ghidată de principiile finanțării etice: transparență, eficiență, implicare etc. În prezent banca este deținută de 44.000 de cetățeni și organizații sociale, ghidați de misiunea de a construi o societate incluzivă și echitabilă.

„La nivelul teritoriului avem 87 de grupuri de membri activi, care garantează pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor locale și promovarea finanțării etice. Totodată, aceste grupuri contribuie la construirea orientării strategice a băncii”, a precizat Gabriele Giuglietti, Director de Relații Internaționale Banca Popolare Etica Italia.

Evaluare socială și financiară

Cu o valoare a depozitelor colectate de aproximativ două miliarde de euro și cu credite oferite în valoare de un miliard de euro, Banca Etica a devenit una dintre cele mai importante instituții de finanțare socială din Europa.

Modelul său de funcționare se bazează pe multiplicarea valorii sociale a banilor. „Fiecare aplicație este analizată din două perspective: evaluare socială și de mediu, respectiv sustenabilitate economică și financiară. Analiza socială este realizată de un grup de voluntari independenți, special formați și instruiți. Pentru fiecare proiect urmăresc o serie de parametri, care i-au în calcul aspecte precum condiții de muncă, diversitate de gen, modelul de management, utilizarea energie regenerabile, practici comerciale etc. Dacă evaluarea este negativă, nu oferim împrumutul”, explică Gabriele Giuglietti.

Banca Etica investește în companii mici, organizații sociale, punând accentul pe valoare socială și de mediu a întreprinderilor. Transparența este una dintre valorile cele mai importante ale organizației. Periodic, sunt publicate rapoarte privind situația financiară a băncii, investiții sau destinația împrumuturilor.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Milano, privind impactul împrumuturilor oferite de Banca Etica, aproape 50% dintre clienții instituției au fost anterior respinși de alte bănci. Același raport arată că 80% dintre beneficiari au declarat că împrumutul a fost esențial pentru a-și continua activitatea.

„Cel mai important este să cunoaștem oamenii, pentru că aceasta este principala noastră garanție. Vrem să vedem că împărtășim aceleași valori. Într-un fel suntem mai mult auditori, decât bancheri. Chiar dacă majoritatea clienților noștri spun că au fost respinși de către bănci, rata de neplată la noi, este una dintre cele mai mici din piață. Portofoliu nostru este astfel foarte puțin riscant”, precizează reprezentantul Băncii Etica

Suma minimă pentru a deveni membru la Banca Etica este de 300 de euro. Banca nu distribuie dividende către membrii săi.

„Astfel de vizite de studii sunt esențiale pentru noi, pentru a afla care sunt mecanismele de finanțare socială implementate de membrii și partenerii FEBEA. Astfel de întâlniri creează contexte de învățare reciprocă, ne ajută să cunoaștem modele și instrumente de finanțare utilizate deja în UE și nu numai. Acest lucru este esențial pentru a putea proiecta pachetul de produse și de documente necesar înființării și funcționării AFIN”, precizează reprezentanții AFIN.

Start înscrieri în acționariatul AFIN

Consorțiul format din Fundația “Alături de Voi” România, FEBEA – Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative și Patria Credit IFN au lansat înscrierile pentru participarea la înființarea AFIN IFN SA – prima instituție de finanțare alternativă cu capital românesc, dedicată exclusiv sectorului de economie socială.

AFIN IFN SA va fi înființat la Iași și va fi un instrument de creditare dedicat în întregime întreprinderilor sociale și ONG-urilor care dezvoltă proiecte incluzive, verzi și echitabile.

AFIN IFN SA va fi înființat oficial în luna aprilie 2022, cu un capital minim de start de 200.000 Euro și contribuția a cel puțin 100 de acționari. Tichetul minim pentru a deveni acționar în cadrul AFIN este de 1.500 lei. Primele credite vor putea fi acordate începând cu luna iulie 2022 și se estimează acordarea a cel puțin 25 credite în primul an de activitate, ajungând la 170 credite acordate în al cincilea an.

Află cum poți deveni acționar la primul IFN dedicat economiei sociale accesând website-ul AFIN.

—-

Vizita de studiu a avut loc în cadrul proiectului AFIN – Romanian Alternative FINancing Institution Dedicated to Social Enterprises VP/2019/015/0035, finanțat de Uniunea Europene, prin intermediul Programului European pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inovare Socială “EaSI” (2014-2020).