Social Finance Association, în colaborare cu Fundația “Alături de Voi” România și Asociația RISE – România, organizează evenimentul cu tema “Rolul economiei sociale in cresterea incluziunii financiare”, care va avea loc în data de 30 septembrie 2022, între orele 10.00 – 13.30, la Banca Națională a României, sala Mitița Constantinescu.
Social Finance Association este o organizație non-profit al cărei scop principal este acela de a susține operatorii economici cu impact social să depășească barierele de ordin financiar, prin educație financiară și consultanță, pentru un acces mai facil la finanțare. Pe termen lung, ONG-ul își propune să ofere know-how, asistență specializată, să co-finanțeze proiecte sociale sau chiar să ofere granturi nerambursabile. SFA este membru asociat al Federației Europene a Băncilor Etice și Alternative (FEBEA) și își desfășoară activitatea în domeniul economiei sociale, conform principiilor stipulate de Legea nr. 219/2015 privind economia socială.
Evenimentul își propune să aducă împreună participanți din domeniul economiei sociale, reprezentanți ai sistemului financiar-bancar, precum și ai autorităților cu responsabilități în domeniul financiar și al economiei sociale, având ca obiectiv – identificarea unor soluții de îmbunătățire a incluziunii financiare în general și, în particular, a unora care privesc sectorul de economie socială.
Agenda evenimentului include o serie de prezentări ale unor studii recente referitoare la excluziunea financiară a unor categorii de consumatori si întreprinderi, la rolul întreprinderilor de economie socială într-un ecosistem favorabil incluziunii financiare si la rolul microfinantarii în creșterea incluziunii financiare, dar și dezbateri pe aceasta temă ale participanților în scopul atingerii obiectivului propus.
Contextul organizării evenimentului: România se confruntă cu excluziunea financiară generală conform unei analize a Băncii Mondiale și a evaluărilor din raportul Global Findex Database – 2017. Banca Mondială a făcut prioritate cheie din promovarea incluziunii financiare — accesul și utilizarea serviciilor financiare formale Cu o situație similară se confruntă și întreprinderile mici și mijlocii și mai ales cele din de economia socială – întrerpinderi sociale, ONG-urile și noile cooperative. Tendința ascendentă de dezvoltare a întreprinderilor sociale este limitată de o serie de constrângeri. Este necesară dezvoltarea unor instrumente financiare adaptate acestui sector și, ca statul să sprijine cu instrumente adecvate accesul întreprinderilor sociale la credite și garanții alături de alte IMM.
AGENDĂ EVENIMENT
10.00 – 10.20 |
Înregistrare invitați și cafea de bun venit
|
10.20 – 10.30 |
Scurtă prezentare introductivă – participanți, tema evenimentului, despre SFA – Bogdan Merfea – președinte al consiliului director SFA
|
10.30 – 11.15 |
Prezentări · Rolul economiei sociale în general în incluziunea financiară (cu date din rapoarte internaționale) – Ancuta Vameșu – Președinte al consiliului director RISE – Rețeaua Întreprinderilor Sociale de Inserție din România
· Perspectiva antreprenorilor sociali – provocări și oportunități – Angela Achitei – Presedinte al consiliului director Fundatia “Alături de Voi” România
· Impactul socio-economic al microfinanțării în zonele rurale – Raluca Andreica – Director general Patria Credit IFN SA
· Întreprinderile sociale in economia circulară – Damien Thiery – Director General Asociația Ateliere fără Frontiere
|
11.15 – 12.45 |
Dezbatere: Identificarea unor solutii de îmbunătățire a incluziunii financiare în general și, în particular, a unora care privesc întreprinderile de economie socială.
|
12.45 – 13.00 |
Concluzii ale evenimentului
|
13.00 – 13.30 |
Relationare/discutii informale
|