„Elementul de diferențiere al AFIN îl reprezintă modul în care vom analiza eligibilitatea proiectelor, cu introducerea criteriilor de impact social”
Interviu cu Bogdan Merfea co-fondator și presedintele consiliului de administratie AFIN IFN SA, despre începutul aceste instituții, dar și despre planurile pe termen lung și cum își propune AFIN să sprijine sectorul economiei sociale.
Sunteți unul dintre cei patru co-fondatori ai AFIN IFN S.A.. Cum a venit ideea creării acestei instituții financiare?
Ca orice inițiativă de business care își propune să intre în piață, crearea unei instituții financiare nebancare, AFIN IFN SA, s-a născut dintr-o necesitate exprimată , dar și constatată de mine pe parcursul activității bancare, a operatorilor din economia socială de a avea acces la finanțare. Necesitatea de a obține finanțări care să le permită dezvoltarea punerea în practică a ideilor de afaceri. Pentru această categorie de actori, de fapt microîntreprinderi în mare parte, finanțarea în sensul normelor bancare, lesne de înțeles, este dificilă: capitalizare foarte mică, lipsa garanțiilor, management mai puțin experimentat, lipsa unui istoric de funcționare. În acest context, alături de antreprenori sociali, actori cu istoric relevant în sectorul non-profit, dar și antreprenori din mediul real de business, am decis că este un moment potrivit să înființăm o instituție financiară nebancară, care să se adreseze operatorilor din economia socială cu produse adecvate, cu tichete mici și medii, care să răspundă nevoii acestui segment. Pentru a crește, pentru a deveni sustenabili și, mai apoi, finanțabili de către sistemul financiar bancar.
Cum arată piața finanțărilor sociale din România în prezent comparativ cu alte țări din Europa? Ce va aduce nou AFIN?
Înainte de a discuta despre piața finanțărilor este bine să înțelegem ca în UE contribuția operatorilor în economia socială se situează la 8% din PIB-ul UE, cu 13 milioane de angajați, deci un sector semnificativ care creează locuri de muncă și mai ales cu multă stabilitate a acestora. În țara noastră sectorul economiei sociale care acum aduce doar o contribuție de 2% din PIB și angajează doar 3% din total angajați, ne evidențiază că există o fereastră de oportunitate semnificativă pentru ca acest sector să se dezvolte rapid în următorii ani. Și cum se poate dezvolta un sector antreprenorial fără acces la finanțare? În țările cu tradiție în susținerea acestui sector, Franța, Italia, Spania, Germania, Austria, ca să dau doar câteva exemple, există instituții specializate, fonduri de investiții dedicate, bănci specializate, bănci cooperatiste care înțeleg particularitățile finanțării acestui segment. AFIN IFN SA este o instituție la început de drum, care se va integra în peisajul financiar prin oferirea de produse adecvate segmentului și va contribui la dezvoltarea acestuia, va pregăti pentru instituțiile de credit cu tradiție operatori economici sociali, care să se califice la finanțări mai mari și care să îndeplinească criterii de finanțare specifice. Și nu numai să aibă acces la creditare, dar să-și atragă capital de la investitori privați din țară și din afară.
AFIN IFN S.A. va credita exclusiv operatori economici din sectorul economiei sociale. Ce tipuri de credite veți oferi și cum se va îmbina analiza financiară cu analiza de impact social în selecția beneficiarilor?
Produsele de creditare vor fi cele clasice: credite pentru capital de lucru și credite pentru investiții. Pentru început ne vom concentra pe tichete mici, în medie echivalentul a 20.000 euro. Însă, elementul de diferențiere a produselor îl reprezintă modul în care vom analiza eligibilitatea prin introducerea cu pondere semnificativă în decizia de finanțare a criteriilor de impact social al proiectului finanțat. Și pentru asta avem specialiști care au cunoștințele necesare ale evaluării acestui tip de impact. De fapt, acesta este miezul filosofiei de afaceri a operatorului din economia socială: își propune, alături de obținerea unui impact financiar, un impact social semnificativ.
Un alt element specific AFIN este faptul că veți oferi consultanță și mentorat clienților care vor solicita creditare. De ce un astfel de serviciu?
Sectorul economiei sociale este în creștere în țara noastră, dar este încă în faza în care trebuie să se solidifice, să acumuleze cunoștințe specifice sectorului antreprenorial și financiar. Și, în aceste condiții vom oferi servicii de consultanță, mentorat, îndrumare pentru a deveni eligibili la finanțare sau, după caz, pentru atragerea de capital, în funcție de faza de dezvoltare. Și aici suntem inovativi prin modelul de business. Fondatorii AFIN IFN SA au înființat și Social Finance Association, un ONG, care este și acționar AFIN, dar a și început de anul trecut să livreze cursuri de antreprenoriat și să dezvolte instrumente digitale care vor completa cu agilitate modelul de afaceri AFIN IFN SA. De exemplu: poate nu de la prima aplicație un întreprinzător va fi eligibil pentru finanțare de către AFIN IFN SA, dar prin SFA îl vom pregăti pentru atragerea de capital sau finanțare de la alte instituții din România, bănci de exemplu, și, de ce nu, instituții din afara țării. Mai știți în România o instituție în domeniul economiei sociale care își propune această misiune?
Care este rolul Social Finance Association?
Așa cum reiese de mai sus, rolul SFA este de integrator de business, contribuie la oferirea unui pachet complet de produse operatorului din economia socială. Sigur, nu va fi totul perfect de la început, dar avem în acționariat peste 150 de operatori din economia socială. Acest fapt susține nevoia existenței AFIN și, prin voința și dăruirea lor, experiența acumulată, vrem să devenim în 5 ani, o instuție de finanțare a economiei sociale solidă cu un portofoliu de credite de peste 10 milioane de euro. Să spunem de asemenea că SFA are deja o recunoaștere în Europa, fiind membru asociat al FEBEA (Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative din Europa).
Foarte curând va fi și AFIN recunoscută ca instituție financiară în forul european al băncilor etice și alternative. De altfel, încă un element de noutate: AFIN IFN SA este întreprindere socială înregistrată în România, este unică ca institutie financiara.