fbpx

Fundația „Alături de Voi” România, în finala Social Economy Awards 2021

Fundația „Alături de Voi” România, unul dintre cei mai importanți promotori ai economiei sociale la nivel național și european, a obținut locul II la categoria „Inovare Socială” în cadrul Premiilor Europene de Economie Socială, ediția 2021. ADV România este unul dintre partenerii care și-a oferit expertiza și a participat la înființarea AFIN – prima instituție financiară nebancară dedicate întreprinderilor sociale.

Fundația ADV România a obținut încă o recunoaștere europeană a eforturilor depuse pentru dezvoltarea economiei sociale. ADV România a obținut locul II la categoria „Inovare Socială” în cadrul Social Economy Awards 2021 – Premiile Europene de Economie Socială.

Competiția a fost una extrem de strânsă. Au participat 118 de aplicanți, din 28 de țări – 26 de asociații, 19 cooperative, 9 fundații, 33 de întreprinderi sociale și alte 18 entități ecoonomice care demonstrează valorile fundamentale ale economiei sociale.

ADV România, singura întreprindere socială din România clasată printre finaliști

Gala de Premiere ”Social Economy Awards” a avut loc la Centrul Digital din Ljubljana, Slovenia. Premiile au fost decernate în cadrul unui eveniment hibrid, prezentat de maestrul de ceremonii Chris MM Gordon – președintele Rețelei Întreprinderilor Sociale din Irlanda (socent.ie).

Juriul Social Economy Awards a desemnat câte trei finaliști pentru trei categorii diferite: inovare socială, digitalizare, tranziție verde.

Modelul de economie socială dezvoltat de Fundația „Alături de Voi” România (ADV) a obținut locul II, participând în finală alături de Innatura din Germania – o afacere socială care transformă supra-stocurile marilor companii în beneficii sociale  și Needs Map din Turcia – o platformă digitală prin intermediul căreia persoanele cu nevoi sociale se pot conecta cu persoanele care pot oferi soluții și suport. Premiul cel mare a mers în Turcia , la Needs Map.

Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a celebra potențialul întreprinderilor și organizațiilor din economia socială, al antreprenorilor, al lucrătorilor și al cetățenilor din economia socială de a inova și reinventa viitorul prin acțiuni colective.

„Ne bucurăm mult că am pus România pe harta europeană a antreprenoriatului social și că din cele 118 aplicații depuse în competiție din toată Europa și Parteneriatul Estic, modelul ADV România a atras atenția juriului. La rândul nostru, dedicăm acest premiu, tuturor antreprenorilor sociali care aduc inspirație, curaj și construiesc zi de zi o lume mai bună! ADV România a fost și va rămâne un promotor al economiei sociale în România, unde prin exemplul propriu arată, zi de zi, că se pot dezvolta întreprinderi sociale de succes și că dizabilitatea poate fi transformată în abilitate”, a declarat Angela Achiței, președintele Fundației „ALături de Voi” România.

De altfel, ADV România a fost singura întreprindere socială din România clasată printre finaliști.

Competiția Social Economy Awards a fost organizată de Social Economy Europe – organizația de la Bruxelles care asigură secretariatul integrupului de Economie Socială de la Parlamentul European, fiind vocea celor 2.8 milioane de întreprinderi sociale din UE și partenerul strategic al instituțiilor europene privind crearea politicilor publice privind economia socială.

Despre ADV România

Fundația „Alături de Voi” România (ADV) este o organizație neguvernamentală de tip întreprindere socială de inserție, a cărei misiune este incluziunea persoanelor cu dizabilități și din alte grupuri vulnerabile. ADV România, a înființat în timp 3 afaceri sociale, fiind declarată Antreprenorul Social al Anului 2016 în cadrul competiției mondiale EY Entrepreneur Of The Year. Până în prezent, peste 150 de persoane cu dizabilități, au fost angajate în întreprinderea socială de inserție deținută de ADV – UtilDeco sau plasate pe piața muncii prin intermediul întreprinderii sociale JobDirect. De asemenea, este printre puținele organizații din România care lucrează la ”firul ierbii” și se implică în activități de advocacy pentru crearea unui cadru favorabil economiei sociale în România, R. Moldova și Ucraina.