fbpx

Europa are, în mod oficial, un Plan de Acțiune pentru Economia Socială

Lansarea oficială a noului Plan Acțiune al UE pentru Economia Socială a avut loc pe 16 decembrie, la Bruxelles, în prezența a doi comisari europeni și cu participarea video a laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Muhammad Yunus

Recent, la Bruxelles, a avut loc lansarea oficială a noului Plan Acțiune al UE pentru Economia Socială, cu participarea a doi comisari europeni – Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale și Thierry Breton, comisarul pentru piață internă și cu participarea video a laureatului cu Premiul Nobel pentru Pace, Muhammad Yunus. Prin acest plan de acțiune, adoptat la începutul lunii decembrie, Comisia Europeană propune măsuri concrete pentru a mobiliza întregul potențial al economiei sociale și pentru a stimula investițiile sociale în direcția inovării și creării de noi locuri de muncă. Documentul include și oportunitățile de finanțare pentru sectorul economiei sociale.

Direcții de acțiune

Pandemia de Covid-19 a arătat încă o dată cât de necesară este tranziția către un nou model economic, unul echitabil, durabil și mai rezistent decât cel anterior. Printre acțiunile prezentate, se numără lansarea de noi instrumente financiare și oferirea de sprijin consultativ operatorilor economici din aria economiei sociale. Îmbunătățirea condițiilor de finanțare pentru acest sector este de asemenea o prioritate.

Documentul cuprinde trei direcții pentru dezvoltarea economiei sociale până în 2030:

1. Crearea condițiilor potrivite pentru ca economia socială să prospere

2.Sprijin pentru startup-uri și scalarea organizațiilor din economia socială

3.Recunoașterea și promovarea economiei sociale

 

„Economia socială are un potențial imens de creare de locuri de muncă”

Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, domnul Nicolas Schmit a subliniat rolul economiei sociale în dezvoltării societății actuale.

„Datorită rădăcinilor sale locale puternice, economia socială poate oferi soluții inovatoare,  de jos în sus, la multe dintre provocările globale de astăzi, cum ar fi schimbările climatice, digitalizarea și excluziunea socială. Economia socială lucrează cu și pentru comunitățile locale și are un potențial imens de creare de locuri de muncă. Cu acest plan de acțiune, cred că organizațiile din economia socială vor fi împuternicite să se extindă, să fie recunoscute și să aibă un impact și mai mare asupra societății”, a declarat Nicolas Schmit, Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

La rândul său, Comisarul pentru Piaţa Internă, domnul Thierry Breton, a reafirmat importanța schimbării paradigmei economice în contextul crizei provocate de pandemia COVID-19.

„Economia socială creează locuri de muncă şi creştere economică aproape de nevoile cetăţenilor şi de mediul lor de viaţă imediat. Criza provocată de pandemia de COVID-19 a demonstrat, la rândul său, rezilienţa şi ingeniozitatea modelelor de afaceri din economia socială. Pentru a continua dezvoltarea potenţialului şi a contribuţiei lor la transformarea verde şi digitală, lansăm un parcurs de tranziţie pentru ecosistemul <>. Vom colabora cu toate părţile interesate pentru o economie mai favorabilă incluziunii şi mai sustenabilă”, a declarat Comisarul pentru Piaţa Internă Thierry Breton