AFIN IFN S.A., o instituție financiară non-bancară dedicată sprijinirii economiei sociale, a fost recunoscută drept model de bună practică pe platforma Interreg a Comisiei Europene. Această recunoaștere a venit la propunerea Organismului Intermediar Regional pentru Programe Europene Capital Uman Regiunea București-Ilfov (OIRBI), în cadrul proiectului „MICROFUTURE – Microfinanțare sustenabilă pentru incluziune socială”.
AFIN IFN S.A. a fost prezentată drept model de bună practică prin soluțiile financiare alternative oferite operatorilor de economie socială, dar și prin modelul său operațional integrat dezvoltat în colaborare cu Social Finance Association (SFA). Acest model include consultanță și mentorat de specialitate, o abordare hibridă care poate servi drept inspirație pentru alte țări din Europa de Est, precum Republica Moldova sau Ucraina.
Potențial de a replica modelul în alte state
Modelul integrat AFIN IFN S.A. & SFA prezintă un potențial semnificativ de a fi replicat, datorită faptului că partenerii proiectului MICROFUTURE au identificat provocări similare în sfera economiilor sociale din alte țări și au observat rezultate promițătoare în implementarea acestui model. Abordarea scalabilă a AFIN IFN S.A. este de interes pentru alte țări din Europa de Est, unde antreprenoriatul social reprezintă o soluție viabilă pentru abordarea provocărilor economice și sociale.
„AFIN se remarcă din două motive principale. În primul rând, oferă soluții financiare alternative dedicate domeniului economiei sociale. În Europa de Est, astfel de instrumente sunt rare și esențiale pentru startup-urile orientate spre impact sau pentru ONG-urile care caută finanțare fără granturi. În al doilea rând, instituția se distinge prin modelul său operațional integrat, care include suport de consultanță. Acest model hibrid poate fi foarte de inspirație pentru alte regiuni din Europa”, a precizat Mart Veliste, reprezentant al Interreg Europe Policy Learning Platform. Întreaga bază de date de modele de bună practică de pe Interreg poate fi consultată aici.
Rezultate remarcabile într-un timp scurt
La mai puțin de un an de la începerea activității de creditare, AFIN IFN S.A. a înregistrat rezultate notabile:
– Creșterea numărului de cereri de obținere a unui împrumut de la persoane juridice cu impact social, în special de la startup-urile aflate în faza de accelerare și dezvoltare.
– Suport financiar pentru ONG-uri care necesită fluxuri de numerar pentru proiecte cu finanțare nerambursabilă.
– Sprijin pentru antreprenorii sociali care doresc să inițieze activități economice și să genereze venituri pentru a-și continua misiunea socială în comunitate.
Poveste de succes
Cu un capital social inițial de 245.000 euro, AFIN IFN S.A. a început activitatea de creditare în luna mai 2023. Instituția a operat între timp o nouă majorarea de capital de 95.000 de euro și a semnat contracte de credit cu trei bănci locale. Până la finele anului 2023, AFIN a acordat 20 de credite operatorilor economici cu impact social la nivel național, totalizând 280.000 euro. Între entitățile creditate, se află 11 întreprinderi sociale care au fost sprjinite să treacă din faza de start up în faza de accelerare și să își mențină statutul de întreprindere socială sau, dupa caz, de inserție. De asemenea, au primit împrumuturi și 7 ONG-uri, care au beneficiat de credite punte pentru a-și continua implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă.
În total, 121 locuri de munca au fost menținute, din care 17 pentru persoane din grupuri vulnerabile, inclusiv persoane cu dizabilități și tineri care au părăsit sistemul de protecție rezidențial.
Contact:
AFIN IFN S.A.
Email: contact@afin.org.ro
Website: www.afin.org.ro