fbpx

34 de antreprenori sociali și ONG-uri au ales deja să devină acționari AFIN IFN SA. Suma angajată se apropie de 100.000 de euro

La mai puțin de o lună de la lansarea înscrierilor pentru participarea la înființarea AFIN IFN SA, peste 30 de persoane fizice și juridice au trimis scrisori de angajament, manifestându-și astfel oficial intenția de a deveni acționari la instituția financiară. Suma angajată până în acest moment se apropie de 100.000 de euro.

Zeci de antreprenori sociali, ONG-uri și persoane fizice au subscris deja ideii de a participa la înființarea AFIN IFN SA, prima instituție financiară nebancară cu capital românesc, dedicată exclusiv operatorilor din aria economiei sociale. La mijlocul lunii octombrie, consorțiul format din Fundația „Alături de Voi” România, FEBEA – Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative și Patria Credit IFN a lansat înscrierile pentru participarea la înființarea AFIN IFN SA.

În cadrul unui eveniment online, inițiatorii AFIN au prezentat în premieră misiunea organizației, respectiv aceea de sprijini antreprenorii sociali cu viziune cu instrumente financiare alternative, adaptate nevoilor acestora. Instituția va fi capabilă să facă analiza de bonitate ținând cont pe de o parte de viabilitatea economică și financiară a proiectului, dar și de indicatori de impact social, specifici operatorilor din sectorul economiei sociale.

AFIN va oferi soluții financiare alternative și un sprijin eficace organizațiilor din aria economiei sociale, prin instrumente de creditare flexibile și accesibile (credite pentru capital de lucru, credite pentru investiții, credite punte pentru cofinantare fonduri europene etc).

Întregul proiect va fi susținut și de Social Finance Association – Asociația pentru Finanțare Socială, care va completa pilonul financiar al AFIN cu asistență specializată și know-how. Asociația va susține întreprinzătorii prin educație financiară, consultanță pentru un acces mai facil la finanțare sau chiar granturi nerambursabile.

Un proiect pe termen lung

AFIN IFN SA va funcționa la Iași și își propune să răspundă unei nevoi stringente existente în piață: aceea de a asigura accesul la finanțare pentru operatorii economici cu impact social din România, care au nevoie de resurse de capital pentru a se dezvolta.

Apariția AFIN IFN SA pe piața românească vine pe un val de oportunitate la nivel european, unde sectorul economiei sociale este mai bine dezvoltat și are deja soluții financiare bine conturate și consolidate. AFIN va reuni expertiza unor organizații și persoane care au demonstrat, de-a lungul timpului, că proiectele în care se implică sunt valoroase și mai ales își ating obiectivele.

AFIN IFN SA va fi înființată oficial în luna aprilie 2022, cu un capital minim de start de 200.000 Euro și contribuția a cel puțin 100 de acționari, pentru ca mai apoi, creșterea de capital să fie corelată cu creșterea de portofoliului de credite în corelație cu performanțele pieței. Tichetul minim pentru a deveni acționar în cadrul AFIN este de 1.500 lei. Primele credite vor putea fi acordate începând cu luna iulie 2022 și se estimează acordarea a cel puțin 25 credite în primul an de activitate, ajungând la 170 credite acordate în al cincilea an.

Ce spun investitorii

Proiectul a câștigat încrederea a zeci de antreprenori, lideri din ONG-uri și persoane fizice care cred în misiunea AFIN de a sprijini întreprinderile sociale în a se dezvolta și în a crea impact pozitiv în societate.

„Am încredere că acest proiect va fi unul de succes mai ales în contextul în care antreprenorii sociali și ONG-urile care furnizează servicii sociale au mare nevoie de finanțare pentru proiectele pe care le implementează. AFIN  IFN SA va fi un pilon de sprijin extrem de important pentru dezvoltarea sectorului de servicii sociale din România, iar eu am ales să devin acționar atât din convingerea că va deveni o investiție profitabilă pe termen lung, cât și din credința în misiunea sa socială” spune Mariana Lăcrămioara Oancea, asistent social

AFIN va crea un mecanism esențial care va pune în funcțiune un sistem integrat de asistență specializată pentru domeniul economiei sociale.

„Am ales să investesc în AFIN deoarece doresc să susțin dezvoltarea sectorului economiei sociale. Sunt convins că soluțiile financiare alternative oferite de AFIN vor ajuta multe întreprinderi sociale să se dezvolte și să aducă un impact pozitiv mai mare în comunitățile locale”, spune Victor Ciubotaru, Co-fondator Digitalgoal

De ce să devii acționar AFIN
  • Devii investitor într-o instituție financiară solidă, care va opera pe termen lung, a cărei valoare de piață va crește în timp, inclusiv prin valoarea acțiunilor
  • Devii parte a unei rețele de networking, în care vei avea acces la informații și oportunități de finanțare, parteneriate și know-how, asigurate atât prin platforma AFIN, cât și prin SFA
  • Devii parte a unui proiect ambițios, care susține dezvoltarea economiei sociale din România, sector în care poți deveni și tu actor și poate chiar beneficiar de servicii financiare
  • Realizezi o investiție socială, prin care vei susține antreprenori sociali, care au ca misiune să creeze o societate echitabilă și onestă, în care nimeni nu este lăsat în urmă
  • Investești într-o instituție financiară creată de antreprenori sociali, pentru antreprenori sociali
  • Beneficiezi de recunoaștere și apreciere în comunitate

Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți deveni acționar AFIN IFN SA, care sunt condițiile și documentele necesare, accesează direct pagina INVESTEȘTE.